maandag 13 mei 2019

Begeleid Eurovisiesongfestival kijken: Halve Finale 1 - 2019

Op dinsdag 14 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2019 plaats. Kwaliteit zit er nauwelijks in, wel een enorm aantal bizarre acts. Dat maakt het vermakelijk, maar tegelijkertijd ook best lastig om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Slechts vier landen zijn absolute zekerheidjes voor de finale (Cyprus, Griekenland, Australië en IJsland), terwijl er maar drie landen vrijwel kansloos lijken (Montenegro, Georgië en Finland). Dat betekent dat er tien landen strijden voor zes plekken en die lijken elkaar allemaal niet zo gek veel te ontlopen. Voor elk pluspunt is ook weer een minpunt te verzinnen bij al die liedjes. Zo zijn Servië en Estland degelijk gezongen, maar saai gebracht. Slovenië en Portugal zijn experimenteel, maar geen idee wie er op stemt. En Hongarije en Polen spelen volledig de etnische kaart. Dan heb je nog San Marino en Tsjechië die niet goed zingen, maar wel de vrolijke noot brengen en België dat alles en niks tegelijk is.


Kortom, een uiterst boeiende avond! Hieronder een uitgebreide beschrijving van alles liedjes en hun kansen.




Veel kijkplezier bij deze eerste, en bijzonder malle, halve finale!

1. CYPRUS
Tamta - Replay

Vorig jaar werd Cyprus met een modern popliedje 2e, dus sturen ze een vrijwel identiek lied voor deze editie. Gelukkig herinnert niemand zich dat en gaat dit het opnieuw goed doen. De vibe is zomers en zwoel, met goede beat en fijne toeters. Tamta draagt een uitdagend pakje, metershoge laarzen en wordt geflankeerd door mannen met Zorro-hoeden. Prima opening van de avond die verder weinig goeds belooft, en sowieso twaalf punten vanuit Griekenland in de tas. Sure qualifier voor de finale en ook daar top 10.





2. MONTENEGRO
D Mol - Heaven

Montenegro is geen sterk Eurovisie-land. De beste prestatie is een 13e plek in 2015 en die gaat bij lange niet verbeterd worden dit jaar. D Mol is een soort Balkanversie van S Club 7, maar dan zonder dat hupserige enthousiasme. Het is alsof men op de EO-jongerendag een zestal heeft uitgezocht om een lied te maken dat volgens hen lijkt op een songfestivalliedje. Al met al erg irritant en de armgebaartjes en de getergde blikken maken het zo nodig nog erger. Zou zomaar eens laatste kunnen worden vanavond, want los van een paar Servische burenpuntjes, gaat niemand hiervoor SMS’en.





3. FINLAND
Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away


Jazeker, dit is dé Darude. Die van Sandstorm uit het jaar 2000. Dat was een hit, maar sindsdien hebben we niet meer veel van hem vernomen. Look Away is echter niet de comeback die hem weer in de hitlijsten gaat lanceren. In dit gedateerde lied zien we onze man achter een goedkoop keyboardje, terwijl een middelmatige zanger met schorre stem iets mompelt over de opwarming van de aarde. Heel erg allemaal. Maar voor een serieus lied zet het weinig aan tot denken, voor een dance lied al helemaal niet tot dansen. Kortom, geen optreden dat hoge ogen gaat gooien en ondanks een beetje sympathie van de 30’ers bij de televote, zou Finland hier moeten stranden.




4. POLEN
Tulia – Fire of Love


Een groot voordeel aan het lied van de Finnen was dat het nog wel lekker voortkabbelde op de achtergrond. Polen daarentegen komt met onvervalste teringherrie. Vier dames in traditionele kledij jammeren erop los en doen verder helemaal niks. Stel je een beetje het Poolse platteland uit de jaren ‘40 voor en dan de suffe variant daarop. Maar het is een vreemde avond en aan de kijker om te bepalen welke act uit het rariteitenkabinet er naar de finale mag. Bovendien gaat het om Polen en daarvan wonen er nogal wat in andere landen die dan mogen televoten. Toch zou het beter zijn voor iedereen als deze Poolse dames na vanavond niet meer terugkeren.



5. SLOVENIË
Zala Kralj & Gasper Santl - Sebi


Welkom vreemdeling. Leg al uw aardse kledij en bezittingen weg, trek dit witte gewaad aan en eet wat van deze paddenstoelen. Slovenië komt met hypnotische sektemuziek door een duo dat zich weinig bewust lijkt van de wereld. Wel van elkaar, althans voor de helft. Het meisje kijkt drie minuten lang dromerig naar de jongen, die op zijn beurt volledig ongeïnteresseerd zijn gitaar speelt en af en toe afwezig het keyboard aanraakt. Het duo is bekend van muziek die gespeeld wordt in zonnestudio’s en telefonische wachtrijen. Enige positieve is dat het een rustpunt vormt na het Poolse gejengel. Zou bij gebrek aan kwaliteit net de finale kunnen halen. Zou ook kunnen eindigen in gezamenlijke zelfmoord van dit stel, en dan op weg naar de marsmannetjes.





6. TSJECHIË
Lake Malawi - Friend Of A Friend


Tijd voor onschuldige vrolijkheid. Alhoewel onschuldig? “She’s only a friend”, maar we weten wel beter. Tsjechië brengt ons terug naar de jaren ‘80 met een geinig electrohitje met een deuntje dat de rest van de avond in je hoofd blijft zitten. Aan de andere kant is dat ook wel meteen waar dit lied het van moet hebben, want de zang is niet denderend. Soms zelfs bijna irritant. De frontman springt ondertussen heen en weer tussen allerlei Instagramfoto’s op de achtergrond. Origineel, vrolijk en een tikje knullig. Drie uitstekende redenen om Lake Malawi de finale in te stemmen, wat ook zal gaan gebeuren.  





7. HONGARIJE
Joci Papai - Az En Apam


Zigeuner Joci deed in 2017 ook mee en werd toen 8e. Dat zit er dit jaar niet in. Wederom brengt hij woonwagenkampdrama, maar na een minuutje heb je het wel gehad met deze klaagzang. Helemaal niet slecht gezongen, maar het is gewoon erg saai. Waar hij vorige keer nog met een zwierige en onderdanige danseres kwam, staat Joci nu alleen op het grote podium. Ook dat help niet om er een gezellige warme belevenis van te maken. Gaat natuurlijk wel de punten uit Servië (buren) en Finland (taalgenoten) krijgen, maar zou zomaar eens tekort kunnen schieten voor de finale.




8. WIT-RUSLAND
ZENA - Like It


Na het lege podium van Hongarije, gooit Belarus drie minuten lang alles in de strijd. Zena vliegt, danst en springt, terwijl de dansers haar constant heen en weer slingeren. Vrolijke visuele chaos, maar een tikje gedateerd, dat dan weer wel. Like It is zo’n typisch songfestival lied dat er altijd zal zijn, maar je ondanks het ritme toch ook weer snel vergeet. Lijkt geen kanshebber voor een plek in de finale, zelfs de strakke yogabroek gaat daar weinig aan veranderen. 




9. SERVIË
Nevena Bozovic - Kruna


Een zekerheidje bij het Eurovisie Songfestival is dat er altijd een mevrouw met lange haren en een mooie jurk een meeslepend lied gaat brengen, inclusief alle diva-handgebaartjes. Servië neemt die taak dit jaar op zich en kleurt daarbij netjes binnen de lijntjes. Nevena haalt het uit haar tenen, maar bereikt grote (toon)hoogtes. Weinig mensen zullen direct naar de Free Record Shop rennen om de single van Kruna te gaan kopen, maar het is een acceptabel lied dat best wel eens de finale zou kunnen halen. Of niet, en dan ligt er ook niemand wakker van.





10. BELGIË

Eliot - Wake Up


België stuurt de laatste jaren zeer jonge artiesten en met wisselend succes. Dit jaar wordt het waarschijnlijk niet zo best. Wake Up is heus wel lekker om naar te luisteren. En Eliot brengt het ook met overgave. En er zijn grote drums die het geheel bijna een Aziatisch tintje geven. Maar het kabbelt eigenlijk wat teveel voort. Niet dat dat erg is, maar aangezien Slovenië ook hun stemmen van sereniteitsliefhebbers moeten hebben, is de vijver wel erg klein. Om eerlijk te zijn is het suicidepact van Slovenië dan mogelijk net iets boeiender dan Eliot. Wordt kantje-boord, een gelukje kan zijn dat het gevolgd wordt door hemeltergende verschrikkelijkheid.



11. GEORGIË
Oto Nemsadze – Keep On Going


Voor sommige landen is meedoen belangrijker dan winnen, met name omdat winnen de kosten van organiseren van de volgende editie met zich meebrengt. Maar wat Georgië hier doet is wel heel erg opzichtig. De FIFA geeft een schorsing wanneer iemand een opzettelijke gele kaart haalt, de EBU zou ook zoiets moeten doen. Dit is echt verschrikkelijk. Een hele boze man met een staart schreeuwt oorlogskreten. Het achtergrondkoor van mannen van middelbare leeftijd moet voor bombastisch effect zorgen, maar de strijd is kansloos. Affluiten voor een schwalbe en snel een verse speler erin. 





12. AUSTRALIË
Kate Miller-Heidke – Zero Gravity


De grootste kermisact van dit jaar komt van Australië. Een operazangeres op een metershoge flexibele paal die heen en zwiert. Ze wordt geflankeerd door twee acrobates die in het zwart wel wat weg hebben van de dementors uit Harry Potter. Bovendien is het nogal een chaotisch lied dat uit vier volledig aparte delen lijkt te bestaan. Vooral het laatste deel is een behoorlijk hectisch gebeuren waarin alles en iedereen door elkaar schreeuwt. Kate kan echter zonder meer zingen en met deze overweldigende act erbij zou het genoeg moeten zijn om de finale te halen. 





13. IJSLAND
Hatari – Hatrid Mun Sigra


Welkom in de Reykjavikse SM kelder van Hatari. Het was waarschijnlijk rond het moment dat er geen seconde daglicht scheen, in het diepste van de winter, dat IJsland de inzending voor dit jaar koos. Het contrast met de lieflijke zangeres uit Australië kan haast niet groter zijn. Leer, metaal, zwepen en slaven, in Hatrid Mun Sigra, wat zoveel betekent als “Haat zal overwinnen”, komt het allemaal ten tonele. Het vreemde is dat er zoveel gebeurt, dat het wel een uiterst intrigerende show is. Bovendien is het technisch gezien geen slecht lied, alhoewel het genre niet erg mainstream is. Desalniettemin gaat dit zonder moeite de finale halen, al is het maar vanwege de gothic jongeren van Europa die op de een of andere manier een rare nichemarkt vormen binnen de Eurovisie-fans.




14. ESTLAND
Victor Crone - Storm


Dat is weer even wennen. Gewoon een normale jongen in een leren jackje met beide benen op de grond. En die komt ook nog eens een heel normaal middle of the road poplied zingen. En die normaligheid gaat Victor de kop kosten. Storm is een buitengewoon voorspelbare bijdrage zonder uitschieters of vernieuwende elementen. Balanceert op het randje van doorgaan of niet. Maar als Europa in een gekke bui is, en hoe kan je dat niet zijn na al die rare acts in deze halve finale, dan zou dit zomaar als een zacht briesje kunnen eindigen.





15. PORTUGAL
Conan Osiris - Telemoveis


Het is echt alle gekkies verzamelen in deze halve finale. Wie door het Sloveense duo nog niet was overgehaald om bij de sekte te gaan, krijgt nu met het grote geschut te maken. De opperpriester zelf komt je vertellen dat de moderne wereld met mobiele telefoons het grote kwaad is dat ons allen zal verdoemen. Mijn Portugees is niet zo goed als mijn IJslands, dus of dit ook betekent dat haat zal overwinnen ontgaat me even. Wel is duidelijk dat er hier een of ander ritueel gaande is met allerlei vreemde attributen, met op de achtergrond klanken die Indonesische trekjes vertonen. De slaafse danser op zijn Nike Air Max’jes maakt het geheel nog vreemder, helemaal wanneer hij met een opzichtige schwalbe onderuit gaat. Aan het einde sterven beiden, iedereen in complete verwarring achterlatend met maar één mogelijke vraag: “what the fuck just happened here?” 




16. GRIEKENLAND
Katerine Duska – Better Love


Door naar de volgende verkleedpartij. De Grieken brengen in drie minuten een zangeres met gevoel voor drama, Aphrodite, lotusbloemen, ballerina’s als vlinders, een schermwedstrijd en dat alles met een groot ei op de achtergrond. Dit kan er ook nog wel bij vanavond. Toch is het niet alleen maar kolder. Als je je ogen dicht zou doen, hoor je een verbazingwekkend radiowaardig lied. Niet zo goed als Cyprus, maar wel met een veel betere positie in de line-up. Wordt getipt als winnaar van deze halve finale, maar daarvoor lijkt het me net wat teveel pasteltinten bij elkaar te zijn. Bereikt wel met gemak de finale.





17. SAN MARINO
Serhat – Say Na Na Na


Om deze uiterst vreemde avond af te sluiten mag San Marino ook nog een oude hijgerige Turk het podium op sturen. Het is natuurlijk niet echt goed, maar wel enorm aanstekelijk. Zonder veel moeite kan je “Murder On The Dance Floor” er in horen en dat zet aan tot dansen. Onbezorgd en een tikje fout, een absolute guilty pleasure. De dansers met lichtgevende roeptoeters in korte broekjes zien er verschrikkelijk koddig uit. Maar het heeft wel gunfactor, mag als laatste optreden wat een enorm voordeel is en daarom zou het gewoon zomaar door kunnen gaan. Go onbevangen vrolijkheid, go San Marino!  




En zo zijn we dan aan het einde gekomen van de eerste halve finale. Het was een absoluut gekkenhuis en doordat er zoveel malle acts waren, gaan er zelfs een paar van naar de finale. Iedereen herinnert zich nog de SM-act uit IJsland en die rare mannen van Portugal, maar heb je nog een idee hoe dat liedje van Servië ging? Precies. Uiteindelijk blijven er 7 landen achter en mogen er 10 naar de finale. Hoewel deze halve finale alle kanten op kan, zullen die 10 mogelijk zijn:

Cyprus, Griekenland, Australië, IJsland, Slovenië, Tsjechië, Servië, Hongarije, San Marino en Belarus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten