maandag 13 mei 2019

Begeleid Eurovisiesongfestival kijken: Halve Finale 2 - 2019

Op donderdag 16 mei vindt in Tel Aviv de tweede halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival. Waar de eerste halve finale vooral bestond uit kermisacts, gaat het vanavond daadwerkelijk ergens over. Van de top7 voor de overall winst van het festival, staan er zes vanavond op het programma. Met grote zekerheid mag je dan ook er vanuit gaan dat Nederland, Rusland, Zwitserland, Azerbeidzjan, Zweden en Malta zich zullen gaan plaatsen voor de finale. Aan de onderkant lijken Ierland, Letland, Litouwen, Oostenrijk en Kroatië op voorhand al kansloos. Daar tussenin blijven zeven landen over voor vier plaatsen. Armenië en Noorwegen hebben goede papieren. Noord-Macedonië en Moldavië gaan met elkaar de strijd aan voor een finaleplek, maar zouden zomaar samen buiten de boot kunnen vallen. Denemarken, Roemenië en Albanië hopen daar dan van te profiteren.


Eindelijk eens met een gerust hart naar Nederland kijken, dat is ook iets nieuws. Gelukkig valt er ook genoeg te wedden, met name tussen die 7 landen die op de grens balanceren. Hieronder een uitgebreide analyse van alle deelnemers.




Veel kijkplezier bij deze tweede en daadwerkelijk kwalitatief goede halve finale!

1. ARMENIË
Srbuk – Walking Out


De avond wordt geopend door een van mijn persoonlijke favorieten. Walking Out is een krachtig en zelfs beter duister lied dat direct de toon zet voor de tweede halve finale. Het is duidelijk dat de liefde voorbij is. De opening duurt eigenlijk net iets te lang, maar wanneer het refrein voor de tweede keer inzet en de blazers erbij komen en de scherven je om de oren vliegen, bereikt het lied de volledige potentie. Zou de finale moeten halen.





2. IERLAND
Sarah McTernan - 22

Ierland is ook dit jaar weer heel erg Ierland. Een keurig liefdesliedje door een keurig meisje waarbij je ieder moment bang bent dat Ronan Keating ineens achter de bar tevoorschijn komt. De visuals zijn geinig, we wanen ons een beetje in een 50s diner in de VS, een setting geleend van Westlife uit de “Uptown Girl” clip. Sarah doet leuk haar best, maar ze mist kracht, wat pijnlijk opvalt na de Armeense bijdrage. Heel even denk je nog dat ze zingt over de 22e man die ze verovert heeft in haar leven, maar ook daarvoor is het te braaf. Het is het huisnummer van haar ex. En het aantal punten dat ze in deze halve finale maximaal gaat halen, wat bij lange niet genoeg is om door te gaan.





3. MOLDAVIË
Anna Obodescu - Stay


Dit is een Songfestivalliedje zoals er al honderden zijn geweest. Zangeresje, ballad, jurkje, uithalen, armgebaartjes, drama, etc. Boring. Krijgt natuurlijk wel de punten van Roemenië, maar dit ben je al vergeten voordat de drie minuten om zijn. Om het zwakke lied te maskeren is er een zand-artiest ingevlogen, dezelfde die Oekraïne hielp in 2011. Wie nog dip wilde maken voor bij de snacks, nu is het moment.





4. ZWITSERLAND
Luca Hänni – She Got Me


Zwitserland is een van de favorieten om dit jaar het festival te winnen. Ricky Martin uit de Alpen gaat zijn lichaam tonen en met de heupen zwaaien in dit zomerse hitje over ‘dirty dancing’ en vrouwen die ‘so low’ gaan. Kortom, weinig wordt aan de verbeelding over gelaten. De dansers om Luca heen doen een beetje ongeïnspireerd aan, maar dat mag de pret niet drukken. Hier gaat heel televotend Europa op stemmen. Moeiteloos door naar de finale en daar kanshebber voor top 5.





5. LETLAND
Carousel – That Night


Zo, na al dat gedans kan je weer even rustig gaan zitten. Heel rustig zelfs, alsof je in een intiem jazzcafétje bent beland. Een mooi glas wijn erbij, lekker achterover zitten en je mee laten nemen door de betoverende vrouwenstem die wel iets weg heeft van Eva de Rovere. Helaas merk je vrij snel dat het allemaal wel heel erg relaxed is en er weinig spannends gaat gebeuren. Dezelfde akkoorden blijven zich maar herhalen en herhalen en herhalen en herhalen… En dat is jammer, want daardoor gaat het toch wat vervelen en zal niemand er op stemmen vanavond. Maar dat jazzcafétje in Riga houd ik me voor aanbevolen.




6. ROEMENIË
Esther Peony – On A Sunday


“You left me, on a Sunday” en dat had je beter niet kunnen doen, vriend. Zo ongeveer opent dit macabere lied uit Roemenië. Esther begint vanuit de luie stoel waarin ze naar Letland zat te luisteren, maar al snel wordt duidelijk dat zij en haar dansers bezeten lijken door vampiers. Donkere graphics, hoge vlammen en diepe trommels maken er een flinke show van waar Dracula zelf jaloers op zou zijn. Dit is een behoorlijk bizarre voorstelling, maar wel boeiend om naar te kijken. En te luisteren. Als ze haar stem onder controle houdt, zou dit zomaar als verrassing door kunnen gaan naar de finale.





7. DENEMARKEN
Leonora – Love Is Forever


Als de Ieren de Ieren zijn, dan zijn de Denen de Denen. Ook dit is wel weer heel erg lieflijk. Een klein boerenmeisje zingt in Engels en Frans hoe mooi de liefde toch wel niet is. In de wereld van Leonora bestaat geen kwaad, de Roemeense vampieren zijn op slag vergeten. Om een of andere reden zit ze op een immens grote stoel, een beetje heen en weer te wiegen met haar vriendjes. Onschuldig en hoe verschrikkelijk ook: aanstekelijk. 



8. ZWEDEN
John Lundvik – Too Late For Love


“De Ieren en Denen doen maar lekker, maar wij Zweden doen vooral heel erg Zweeds”, zo denkt John Lundvik. Dit is echt een verschrikkelijk typisch gelikt songfestivalliedje waar alles aan klopt en ook nog politiek helemaal correct is met het gospelkoortje. Heel irritant dus. Dit haalt desalniettemin zeeën aan punten binnen, want voor veel mensen is dit precies waarop ze hopen wanneer ze inschakelen. Kanshebber voor top 5 in de finale.






9. OOSTENRIJK
Paenda - Limits


Het vreugdeloze dieptepunt van vanavond wordt met verve verzorgd door Oostenrijk. Hoewel het verdrietig bedoeld is, wekt het lied vooral een gevoel van agressie op. Je wilt er alles aan doen om Paenda zo snel als mogelijk haar mond te laten houden en te stoppen met dat zeikerige yoouuuhooouuuhoouuuhooouuu gejank. En dat gaat maar door en door. Het schijnt dat gevangen genomen Talibanstrijders die mochten kiezen tussen dit en waterboarding, hun punten niet aan Oostenrijk gaven. Tot overmaat van ramp heeft ze ook nog blauw haar. Dit wordt niks.



10. KROATIË

Roko – The Dream


Koratië richt zich dit jaar op de prijs voor de meest kitsche outfit van alle deelnemers. Roko kan voortreffelijk zingen, maar ziet er belachelijk uit in zijn witte pakje met gouden engelenvleugels. Twee onschuldig ogende jongetjes dansen als engelen om hem heen. Een mierzoete in suiker gesponnen wereld ontvouwt zich hier. Maar er is overduidelijk trouble in paradise, anders was Roko vast wel een beetje vrolijker geweest. Misschien is hij ook wel gefrustreerd over dat tergende lied van Oostenrijk. Haalt een paar puntjes vanuit Macedonië en van wat klassiekere kijkers, maar gaat de finale niet halen.



11. MALTA
Michela - Chameleon


Tijd voor weer wat positieve spirit. Heerlijk nonchalant liedje met energieke mensen op het podium. We openen met een soort kazoo-toontje en bouwen op naar een erg fijne beat. En precies op het moment dat het refrein in wordt gezet en je helemaal klaar bent voor het grote vuurwerk, schieten we abrupt naar een beetje raar een ongemakkelijk rifje. Het werkt zonder meer. Je wil meer, want je weet dat dit op het einde alsnog helemaal los moet gaan. Michela levert op bestelling en brengt ook nog eens ene explosie aan kleur. Misschien net een beetje te simpel voor een topklassering, maar gaat deze halve finale wel overleven.





12. LITOUWEN
Jurij Veklenko – Run With The Lions


Jurij heeft in Litouwen nog nooit een echte leeuw gezien. Leuk dat hij zo naïef en idealistisch is om te denken dat je lekker je haar los kan gooien en met hen op een drafje kan gaan, maar zo werkt het dus niet. Alleen al door zo’n stomme tekst kan je dit lied direct al niet meer serieus nemen. Verder krijg je ook weinig warme gevoelens ervan en als we straks alles gehad hebben herinnert niemand zich Litouwen nog. Met zoveel goede mannelijke artiesten in deze halve finale is dit simpelweg kansloos.






13. RUSLAND
Sergej Lazarev - Scream


Daar heb je zo’n leeuw die de Litouwse zanger met huid en haar verslindt. Hij komt uit Rusland en pakt het groots aan. Bombastisch is het juiste woord. De dreigende viool heeft iets weg van het lied Russians van Sting. Het onweer op de achtergrond versterkt de dreigende sfeer nog extra. Doorgaans is het zo dat vrijwel alles wat de Russen insturen het altijd goed doet, maar dit lied is ook echt gemaakt om op een podium met veel drama gebracht te worden. Op de radio is het een stuk minder boeiend. Op het visuele gaat Sergej heel veel punten pakken en het zingen zal ook wel goed komen. Werd al eens derde, zou het dit jaar beter kunnen doen.





14. ALBANIË
Jonida Maliqi – Ktheju Tokës


Met Albanië zijn we weer diep in spirituele sferen belandt. Ergens in een woest berglandschap doet een priesteres een gebed tot de goden. Vuren worden aangestoken, dieren geofferd. En vanuit de grotten vliegen de adelaars weg om het kwaad te verdrijven. Dat is ongeveer de strekking van het verhaal. Een heel eigen geluid, maar meestal niet het type geluid dat in West Europa erg aanspreekt. Zal moeite hebben om zich te kwalificeren voor de finale, ondanks een fraaie show.





15. NOORWEGEN
KEiiNO – Spirit In The Sky


We beginnen met reguliere songfestival ingrediënten. Jongen en meisje zingen een popliedje op een keyboarddeuntje. De middle of the road wordt zonder schaamte bewandeld. Maar na een minuut komt een kale man tevoorschijn. Een Lap. Want ergens in het hoge noorden van Noorwegen, daar wonen de Lappen. En de Lappen hebben een eigen folkloristische zangstijl, genaamd “yoiken” en dat is wat exact we hier horen. Dit is het Noorse antwoord op de Albanese mevrouw en zeker geen slecht antwoord. De opbouw van dit lied is uitstekend en knalt er lekker in. Ook de Noren gaan door naar de finale. Ik zei toch dat je die jongen met zijn leeuwen direct weer vergeten zou zijn.




16. NEDERLAND
Duncan Laurence - Arcade


Al maanden staat Duncan Laurence bovenaan bij de bookmakers voor de winst van dit Eurovisie Songfestival. Een ongekende positie die Nederland heel lang niet gehad heeft. De kracht van Arcade zit hem in de intense emotie die het oproept door Duncan’s fragiele stem. Ook live blijft hij daarin overeind. Alleen zo zonder maatjes achter een plastic keyboardje van de Intertoys oogt het bijna een tikje sneu. Maar de setting is intiem en de puppy-ogen worden op de juiste momenten van dichtbij in de camera geworpen. Een show is er niet, dus alles hangt af van het aanspreken van een zeer diepe emotie. Absoluut kanshebber voor de winst.





17. NOORD-MACEDONIË
Tamara Todevska - Proud


Het feministische geluid van de avond komt van Noord-Macedonië. Tamara is trots en geeft als advies aan alle vrouwen om dat ook te zijn en dit aan de wereld te verkondigen. Een krachtig lied vol overgave en in tegenstelling tot Moldavië wel interessant om naar te luisteren. Maar ja, geen zandartiest. Het lijkt uitgesloten dat beide landen doorgaan, ze vissen in precies dezelfde vijver. Overigens is het bereiken van de finale wel het hoogst haalbare, want als het daar komt is het ondersneeuwgevaar immens.





18. AZERBEIDZJAN
Chingiz - Truth

Azerbeidzjan is zonder twijfel een van de meest succesvolle Eurovisie landen van de afgelopen tien jaar. Het land steekt er veel geld in om ieder jaar weer een perfect ogende zanger of zangeres te sturen met een gepolijst lied, met altijd een klein etnisch randje. Truth kan direct alle Spotifylijsten opblazen en niemand zou door hebben dat het om een Songfestivalliedje gaat. Ook bij Chingiz hoge noten, maar hij haalt ze allemaal. Is sinds de repetities de grootste stijger bij de bookmakers en dat is vaak een zeer goede voorspeller voor wat komen gaat. Prachtige afsluiter van een van de sterkste halve finales ooit. Gaat ook voor top 5 in de finale!



Dit was geen gekke avond. Als je vanavond gekeken hebt is de kans zeer groot dat je de top5 van de finale ook gezien hebt. Zoals in de inleiding al aangegeven is er een groot aantal zekerheidjes in deze halve finale en zijn er enkele laden die het op zeker niet halen. En een paar landen zitten op het randje. Uiteindelijk verwacht ik de volgende landen in de finale:

Nederland, Rusland, Zweden, Azerbeidzjan, Noorwegen, Armenië, Zwitserland, Malta, Roemenië en Denemarken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten