woensdag 20 mei 2015

Begeleid ESF kijken: Halve Finale 2 - 2015



Deze week vindt voor de 60e keer het Eurovisie Songfestival plaatst. Veel van de mensen die mij kennen weten dat ik hier groot fan van ben. Op mijn beurt weet ik dat veel van de mensen die ik ken openlijk het Songfestival verguizen, terwijl ze stiekem toch het even aanzetten op de avond zelf. Om jullie te helpen te begrijpen wie er waarom wel en waarom niet goed scoren, probeer ik al mijn kennis deze week in 3 blogs te stoppen, waarin ik alle deelnemers even kort met je doorneem. Dus ook de complete Eurovisie leek zal na het lezen hiervan als een expert op de bank kunnen zitten.



In de eerste halve finale hebben we helaas, maar niet volledig tegen alle verwachtingen in, Trijntje zien sneuvelen. Samen met een saaie regenjasdragende Macedoniër, punkrockende Finnen met een verstandelijke beperking, een man met foute oorbel uit Belarus en zijn knappe violiste, een slecht rappende Moldavische Justin Bieber kloon en een bandje van kinderachtige Deense jochies moest zij toekijken hoe 10 betere acts (een act is een combinatie van muziek, zang, dans en kostumering (en in het geval van Roemenië ligging op de aardbol)!) de finale van komende zaterdag haalden. In de krant stond dat België het als enige West Europese land had gehaald, alsof dit een enorme schok was... Er deden er ook maar 3 mee aan deze ronde!

In de tweede halve finale gaan opnieuw 17 landen het toneel op om bij de beste 10 te komen. Als Trijntje vandaag had meegedaan, had ze niet heel veel meer kans gehad dan dinsdag, maar ook niet minder. Hieronder zal ik weer vertellen wie er meedoen en wie er doorgaan en waarom.


1.   Litouwen
Monika Linkyte & Vaidas Baumila – This Time

Een duet met een hoog TROS gehalte. Het refrein is behoorlijk onuitstaanbaar en ook niet erg goed gezongen, maar de coupletten tussendoor maken het nog de moeite waard om aan te horen. En het moet gezegd worden, er wordt wel redelijk wat chemie tussen Monika en Vaidas neergezet, vooral het meisje heeft iets ondeugends. Het zwakste duet van de avond, een slechte startpositie en weinig buren om mee te stemmen. Hoogstwaarschijnlijk exit na vanavond en dat lijkt me ok.


2.   Ierland
Molly Sterling – Playing With Numbers

Dit is werkelijk intens saai. Ze kan best zingen en piano spelen en dat ook nog tegelijk, maar dit lied heeft niks spannends. De Ieren spelen op safe en gaan dat moeten bekopen. Als Litouwen het niet redt, dan Ierland zeker niet. Daaag.


3.   San Marino
Michele Perniola & Anita Simoncini – Chain of Lights

Ok, dit is ook geen best duet. Beide hebben ze meegedaan aan het Junior Songfestival en mogen, bij gebrek aan zangers in het dwergstaatje, direct meedoen bij de grote mensen. Een mierzoet sprookjesachtig liedje dat ook nog eens alle kanten op gaat, er wordt zelfs in gerapt, en vooral heel erg lief is en geen kwaad in de zin heeft. Dat hebben al die mensen die er niet op gaan stemmen ook niet, maar dit wordt niks.


4.   Montenegro
Knez - Adio

Dit hoort op het Songfestival. Een voormalige Joegoslavische staat met balkaninstrumenten op het podium en zingend in de eigen taal. Je voelt dat het gaat over een diep verlangen naar een liefde die niet meer is of zal worden, of iets met bergen. Maar met Servië, Albanië en Macedonië in de eerste halve finale, en Bosnië en Kroatië thuis vanwege financiële problemen, bestaat het niet dat dit, verder ook middelmatige lied, de finale zal halen. We zijn lekker op weg: 4 landen gehad, nog niet één door naar de finale.


5.   Malta
Amber – Warrior

Hier worden nogal wat registers open getrokken. Een arrangement van trommels, bellen en violen en een behoorlijke dijk van een stem, die de neiging heeft de bocht uit te vliegen. We zullen het maar wegschrijven onder de noemer jeugdig enthousiasme. Een flinke scheut dramatiek erbij en je hebt een volwaardig lied. Ik zal het zelf niet snel opzetten, maar het lijkt me dat dit het gaat redden vanavond. Ze vormt wel de perfecte duistere opmaat voor het land dat na haar optreedt.


6.   Noorwegen
Mørland & Debrah Scarlat – A Monster Like Me

Dit is wel een pittige inzending. Een lied met een echt verhaal, met echte zangers. Je denkt even dat de titel verwijst naar zangeres Debrah, want dat is geen klassieke schoonheid. Ze heeft wel iets van een blanke Rihanna. Een glimlachje kan er ook niet van af. En vooruit, het is misschien ook een tikje saai. Maar zodra de eerste twee minuten voorbij zijn, gaan ze nog even goed los en blijkt het een zeer complete productie met alles erop en eraan. Zonder problemen naar de finale, waar het top10 zal halen.


7.   Portugal
Leonor Andrade – Ha Um Mar Que Nos Separa

Dit is natuurlijk ook weer niks. Portugal is doorgaans een zwak land en behoudt die status dit jaar glansrijk. Een semirock-lied, in het Portugees, over de linie nogal matig gezongen door een meid met wild haar die zich geen houding weet te geven op het podium. Een bak ellende, snel vergeten.


8.   Tsjechië
Marta Jandova & Vaclav Noid Barta – Hope Never Dies

Het tweede duistere duo van de avond. Het is alles wat het Litouwse stelletje niet is: ze kijken elkaar weinig aan, er is geen huppelige vrolijkheid te bekennen en ondeugendheid hoeven we ook niet te zoeken in deze act. Toch is het een beter lied en doet stuk echter aan. Alleen al daarom verdient het om door te gaan, wat waarschijnlijk ook wel zal lukken, want er wordt lekker stevig gezongen. Tot in de tenen met drama gebracht, nu nog iets meer interesse in elkaar tonen.


9.   Israël
Nadav Guedj – Golden Boy

Nadav won een talentenjacht en staat met zijn 16 jaar nu een lied te zingen over feesten om een vrouw te vergeten. Het is tergend aanstekelijke Justin Timberlake pop, ondanks of dankzij het bijzonder foute Midden Oosten-deuntje dat meerdere malen voorbij komt. Redelijk modern en zonder bescheidenheid gezongen, gaat dit in alle Europese landen een paar punten wegsnoepen. De Golden Boy mag daarom ook in de finale gaan aantreden.


10.  Letland
Aminata Savadogo – Love Injected

Breekbaar meisje zingt met hoge stem, een beetje dubstep en een nogal heftige lichtshow iets zonder enige melodie. Nogal een bizarre vertoning en persoonlijk snap ik hier helemaal niks van. Het meisje kan echter wel zingen en het valt hoe dan ook op, het lijkt me gek als dit niet doorgaat.


11.  Azerbeidzjan
Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf

Hier komt dus die wolf vandaan die de eerste jurk van Trijntje aan flarden had gescheurd! Azerbeidzjan heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot serieus Eurovisie land. Meestal gaat het over onmogelijke liefde en gaat dat gepaard met een hoop melancholie en heftige uithalen. Dat is dit jaar zeer zeker niet anders. Elnur kan namelijk heel hoog zingen en gaat dat ook absoluut doen. Iedereen snapt dat dit eigenlijk te ver gaat, waarschijnlijk zou zelfs Ronan Keating het nog te zoet hebben gevonden, maar toch gaat dit zich zonder moeite kwalificeren voor de finale. Nu nog hopen dat de balletdansers ook daadwerkelijk wolvenkostuums gaan dragen, dan is het spektakel compleet.


12.  IJsland
Maria Olafsdottir – Unbroken

Als je niet wist dat dit lied vanuit IJsland kwam, zou je het wel gegokt hebben. Een show van elfjes en muziek die misschien wel uit de film Frozen afkomstig had kunnen zijn. En net zoals in de sprookjeswereld van Walt Disney, weet je van tevoren eigenlijk precies hoe het zal gaan. Ze gaat af en toe wat hoger zingen, af en toe wat zachter, precies wanneer het moet een uithaaltje en ze zit nog even op de grond. Een zeven op alle fronten, behalve echtheid. Wel door, want weet iemand nog hoe het liedje van Ierland ging?


13.  Zweden
Mans Zelmerlöw – Heroes

Als je niet wist dat dit lied vanuit Zweden kwam, zou je het wel gegokt hebben. Hier klopt alles aan. Goede show, zang meer dan redelijk en een beat die het op ieder feest in elk Europees land komende zomer goed doet. Hooguit kan je er de kritiek op hebben dat het net iets te standaard Top40 is. Gaat zonder enige vorm van moeite de finale halen en gaat daar top 5 eindigen en wat bij betreft winnen.


14.  Zwitserland
Mélanie René – Shine

Wat een schitterend mooie vrouw! De rest doet niet ter zake.


15.  Cyprus
Giannis Karagiannis – One Thing I Should Have Done

Dit lijkt me een hele sympathieke jongen en hij kan best mooi zingen, maar hij staat me hier een partij lift-muziek te maken… Tergend traag en flink saai. Valt bovendien op deze plek in de line-up tussen Zweden, Zwitserland en Slovenië wel heel erg in het niet. Bovendien is er geen steun van Griekenland, want dat zat in de eerste halve finale. Als de Cyprioten een ding hadden moeten doen, was het een lied brengen met net iets meer pit, want hij heeft heel veel mazzel nodig om door te komen.


16.  Slovenië
Maraaya – Here For You

Er staan 3 mensen op het podium: een zangeres met een enorme koptelefoon, een overijverige pianist en een airvioliste. Qua stem doet het denken aan Duffy, en dat is meteen een kenmerkend geluid. Het is energiek, een beetje raar en eigenlijk enorm verrassend. Het is even wennen, maar ik beloof je dat je aan het einde denkt: “goh, dit was eigenlijk hartstikke leuk!” Dit heeft geen Balkanstemmen nodig om door te gaan naar de finale en gaat ook top 5 eindigen.


17.  Polen
Monika Kuszynska – In The Name Of Love

Vorig jaar stuurde Polen de meest vulgaire act uit de geschiedenis van het Songfestival, met melkkarnende vrouwen met flinke cupmaten op het podium. Dit jaar 180 graden de andere kant op. Waar dinsdag al een band bestaande uit geestelijk gehandicapte artiesten meedeed, doet vandaag de eerste zangeres in een rolstoel mee. De setting is nogal overdramatisch, en het lied behoorlijk gezapig, maar ze kan wel zingen. En waar het met de ordinaire act zonder problemen de finale bereikte, is dat dit jaar nog maar enorm afwachten. Een deel zuiver zingen, een deel sympathiepunten en nog wat stemmen uit Litouwen en Duitsland kan precies genoeg zijn. Gaat de strijd met Zwitserland en Litouwen aan voor de laatste beschikbare plek.



Uiteindelijk zullen we als alle fictieve enveloppen geopend zijn de volgende landen door zien gaan naar de finale:
Zweden
Slovenië
Israël
Noorwegen
Malta
Azerbeidzjan
IJsland
Tsjechië
Zwitserland
Letland

Afvallers:
San Marino, Portugal, Litouwen, Polen, Montenegro, Cyprus en Ierland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten